490
Novembre 2024 | Sant Feliu de Llobregat
Entrevista a Magí Boronat, activista cultural, i a Marta Juvanteny, artista i comissària de l’exposició
Cultius: fent ciutat amb les persones
Cultius: fent ciutat amb les persones és una instal·lació site-specific i escultòrica ubicada a la Nau de les Sedes de Can Bertrand, un reconeixement a les llavors i les persones que han contribuït a fer ciutat des dels anys 50, amb una menció especial a Magí Boronat.
Com va sorgir la idea de l’exposició Cultius?
Magí Boronat: Jo ho vaig proposar a la Marta perquè tenia referències seves i vaig suposar que podríem treballar junts. Vam començar fent una petició de fer aquesta exposició mitjançant en Josep Faura, qui va fer els tràmits a nivell municipal a l'alcaldia i a Cultura, i va impulsar el projecte.
Marta Juvanteny: Desconeixia qui era el Magí Boronat, tot i que n’havia sentit a parlar. Vaig anar rascant la seva figura i vaig veure que tenia un alt interès participatiu, cultural, cívic i social a Sant Feliu que desconeixia. Vaig descobrir un Magí que a nivell professional ha anat treballant en el seu àmbit d'arquitectura i espais interiors, i ha anat teixint aquesta ciutat amb les persones. Ha sigut una troballa de la qual estic gaudint molt, la veritat.
En què consisteix el projecte?
MJ De la mateixa manera que he anat rascant, aquesta exposició es tracta d’anar excavant. Exploro una relació entre cultiu i cultura i com aquestes es nodreixen mútuament a través de la interacció entre les persones. He anat rascant, també, aquest terme de cultura que procedeix del llatí, de cultus, que significa cultiu i cura de la terra, vinculant els moviments socials i artístics dels creadors de les comunitats i els territoris. Anava, d'alguna manera, disseccionant aquest Magí amb tot l'arxiu de documentació i mirada catalitzadora que té, que l'ha tingut des dels anys 50 fins al 2017, en la seva última activitat com a síndic de greuges, i engloba aquesta visió de transformació al llarg d'aquesta història, des dels anys 50 fins al 2017. Exploro una relació entre cultiu i cultura i com aquestes es nodreixen mútuament a través de la interacció entre les persones.
I tot això artísticament com es formalitza?
MJ És un cosmos d’elements significatius que van com vertebrant aquests conceptes. És una proposta conceptual pensada per a la Nau de les Sedes. Tot acaba i comença a la Nau en aquesta trajectòria i convida l'espectador, el visitant, el ciutadà a gaudir d’aquests espais que es fusionaran també amb elements virtuals.
MB Teníem un edifici històric, la Nau de les Sedes, un espai que no podíem perdre a Sant Feliu. Vaig fer la proposta d’intentar revisar la Nau perquè hi hagués possibilitats de fer-hi l’exposició. Es va estudiar, però ha sigut molt difícil perquè era molt complex tot plegat. Al final, s’ha aconseguit i hem recuperat un espai per a Sant Feliu.
Com ha quallat aquesta relació entre vosaltres?
MJ Tenim una mirada molt incisiva i és veritat que no tenim un objectiu amb la nostra mirada, sinó que també contemplem aquelles coses que no es fan visibles i que existeixen i formen part del nostre ser i estar. Hi ha una part filosòfica que interessa molt al Magí Boronat, a mi també, i en aquest sentit tot això es va anar desencadenant en unes converses molt familiars fins que, al final, et trobes que hi ha tot aquest món que passa dins el nostre cap, que el vaig entendre perquè considero que tenim una manera de treballar molt similar.
Teniu una visió del món semblant però també teniu una visió de la ciutat semblant?
MJ El Magí té una visió de la ciutat molt participativa i de relacions humanes. Jo soc més íntima.
MB El més important és la filosofia que un planteja i la filosofia de la mateixa vida, de la investigació, de la recerca. Aquí és on realment ens trobem, indaguem, investiguem i filosofem.
Després d'aquesta col·laboració, n’hi haurà més?
MB Sí, n’hi haurà més, dependrà que ens escoltin o no.
MJ És una exposició que necessita un temps de digestió. Crec que és interessant escoltar una mica el ciutadà, el públic, escoltar una miqueta quina repercussió o què ha pogut llegir respecte a aquesta exposició. Ara com ara, estem focalitzats en unes xerrades participatives per treure-li encara més profit a aquesta iniciativa.
Cultius es va inaugurar el passat 18 d'octubre en un acte que va comptar amb la presència de l'alcaldessa, Lourdes Borrell, el director de La Vanguardia, Jordi Juan, així com Magí Boronat i l'artista Marta Juvanteny. L’exposició es podrà visitar fins al 15 de desembre.
Més informació i horaris a