472

novembre 2018 | Sant Feliu de Llobregat

Ciutat

La transformació de Sant Feliu, assignatura d’arquitectura a la Universitat Politècnica de Catalunya

Setanta alumnes d’arquitectura de quart curs de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han començat aquest curs acadèmic l’assignatura d’Urbanisme V que enguany es dedica al soterrament de les vies ferroviàries de Sant Feliu de Llobregat.

L’assignatura, sota el nom “Els llocs de la metròpoli” consta d’una part teòrica i d’una altra pràctica. A la teòrica, experts en urbanisme parlaran de casos similars d’arreu del món. A la part pràctica l’alumnat, està fent propostes i treballarà en un projecte acadèmic d’urbanització de l’espai alliberat per les vies. Els i les alumnes sortiran de les aules i tindran l’oportunitat de veure in situ la zona de les vies i els voltants per posteriorment, formular els seus treballs acadèmics.

El curs pretén estudiar i reflexionar sobre el potencial de transformació urbana que viurà Sant Feliu després del soterrament, quan hagi desaparegut la ferida que actualment divideix el municipi.

L’assignatura va comptar a la primera classe amb la presència de Lidia Muñoz, tinenta d’alcaldia i presidenta de l’Àrea de Territori, Sostenibilitat i Activitat Econòmica, i d’Albert Ferrer, arquitecte i cap de l’Oficina del soterrament, els quals a través d’una presentació van explicar als alumnes el context i la relació de Sant Feliu amb Barcelona i amb la resta de municipis, així com  la visió de futur del projecte amb els canvis urbanístics que suposarà per a la ciutat aquesta obra. La presentació va tenir també la visió dels barris del municipi, el seu creixement en els darrers anys i les connexions futures que oferirà la zona alliberada per les vies. Una oportunitat per cosir els barris.

Estanislao Roca, responsable de l’assignatura i catedràtic de la UPC, que enguany se situa en el rànquing de les millors universitats del món d’arquitectura en la 22a posició, veu en Sant Feliu un bon cas d’estudi i creu que la ciutat afronta un canvi històric amb aquesta obra. Una obra, que farà que el concepte que tenim avui dia de la ciutat, canviï completament amb el soterrament de les vies i la creació de nous espais per a la ciutadania.

El futur urbanístic però estarà en mans de tota la ciutadania de Sant Feliu amb el procés participatiu “Crea la ciutat del futur, crea Sant Feliu” i que finalitzarà amb una consulta popular al novembre de 2019.